Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marcin25
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2005 9:41 am Temat postu: O polityce na kaĹźdy temat |
|
|
Tutaj piszcie wszystko co nie pasuje do innych kategorii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
monikas1976

|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 2:59 pm Temat postu: |
|
|
Co o tym sÄ
dzicie?
"Sejmowy skok na emerytury"
Na Wiejskiej trwajÄ
prace nad utworzeniem finansowanego z naszych podatkĂłw systemu emerytalnego dla parlamentarzystĂłw. PosĹowie chcÄ
na odchodne zagwarantowaÄ sobie specjalne emerytury. NajwyĹźsze Ĺwiadczenie wynosiĹoby nawet ponad dwa tysiÄ
ce zĹotych - podaje "Ĺťycie Warszawy".
Prace nad pomysĹem trwajÄ
od kilku miesiÄcy. Patronuje im wicemarszaĹek JĂłzef Zych. O tym, Ĺźe trzeba pilnie uregulowaÄ sprawÄ poselskich zabezpieczeĹ socjalnych i emerytur, polityk PSL mĂłwiĹ podczas debaty, gdy ubiegaĹ siÄ o fotel marszaĹka Sejmu. PosĹowie natychmiast podchwycili pomysĹ Zycha. PracujÄ
nad nim parlamentarzyĹci z sejmowej komisji regulaminowej i spraw poselskich - informuje dziennik.
Wszystko odbywa siÄ w wielkiej tajemnicy. GĹĂłwny cel - zapewniÄ byĹym posĹom i senatorom ekstradodatek. Z pierwszych przymiarek wynika, Ĺźe parlamentarzyĹci mogliby liczyÄ na 10, 20 lub 30 procent swego dotychczasowego uposaĹźenia. Czyli najniĹźsze odprawy wynosiĹyby okoĹo 900 zĹotych miesiÄcznie, a najwyĹźsze nawet ponad dwa tysiÄ
ce. WedĹug wersji najbardziej oszczÄdnej, pieniÄ
dze dostawaÄ majÄ
ci, ktĂłrzy po skoĹczonej kadencji nie mogÄ
znaleĹşÄ pracy lub zarabiajÄ
bardzo maĹo - pisze "Ĺťycie Warszawy".
Ale niewykluczone, Ĺźe odprawy przysĹugiwaĹyby doĹźywotnio wszystkim parlamentarzystom. ZakĹadajÄ
c, Ĺźe dostanÄ
najniĹźszÄ
stawkÄ, tylko w ciÄ
gu roku wydatek siÄgnÄ
Ĺby bagatela - okoĹo piÄciu milionĂłw zĹotych. A pieniÄ
dze dla byĹych posĹĂłw i senatorĂłw miaĹyby pochodziÄ z budĹźetu paĹstwa. WysokoĹÄ odpraw byĹaby uzaleĹźniona od czasu przepracowanego w Sejmie. ParlamentarzyĹci nieoficjalnie przyznajÄ
, Ĺźe gotowy projekt leĹźy w szufladzie u WacĹawa Martyniuka, szefa komisji regulaminowej i spraw poselskich. Na wszelki wypadek twĂłrcy projektu unikajÄ
okreĹleĹ "emerytura". PosĹowie wolÄ
mĂłwiÄ o "dodatkach" - czytamy w gazecie.
Szef sejmowej komisji, ktĂłra pracuje nad projektem, niechÄtnie rozmawia na ten temat. PoseĹ Martyniuk twierdzi wrÄcz, Ĺźe takiego projektu nie ma i nie byĹo. JednoczeĹnie, chwilÄ później, zapewnia, Ĺźe "prace zostaĹy wstrzymane". Nad czym? Tego juĹź nie chce powiedzieÄ. Jednak wedĹug informacji "Ĺťycia Warszawy", ponad miesiÄ
c temu o opiniÄ w sprawie pomysĹu Martyniuk poprosiĹ wszystkie kluby parlamentarne. Twierdzi jednak, Ĺźe odpowiedzi jeszcze nie dostaĹ. Nieoficjalnie wiadomo, Ĺźe choÄ szefowie klubĂłw sÄ
przeciw projektowi, to szeregowi posĹowie chÄtnie zagĹosowaliby za takim rozwiÄ
zaniem - pisze "Ĺťycie Warszawy".
Szkoda, Ĺźe nikt nie pomyĹli aby wiÄcej pieniÄdzy przeznaczyÄ np. na oĹwiatÄ, naukÄ czy sĹuĹźbÄ zdrowia.......... |
|
Powrót do góry |
|
 |
szajmon
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 9:48 pm Temat postu: |
|
|
a co moĹźna o tym sadziÄ?
Godne zakoĹczenie tej Ĺźalosnej kadencji!
nic mnie juĹź nie zdziwi na tej wiejskiej chociaz wiele mnie oburza  _________________ A ziemia okrÄ
gla jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 9:57 pm Temat postu: |
|
|
Zobaczymy wiec co nowego lepszego pokaza poslowie nastepnej kadencji czyli POPiS murowany  |
|
Powrót do góry |
|
 |
szajmon
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 11:40 pm Temat postu: |
|
|
No cóş - zobaczymy. moĹźe lsd sie odrodzi? _________________ A ziemia okrÄ
gla jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 12:27 am Temat postu: |
|
|
Mam nadzieje ze odrodzi bo musi byÄ zachowana rĂłwnowaga w sejmie inaczej prawica sobie moĹźe pozwolic na za wiele |
|
Powrót do góry |
|
 |
szajmon
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 12:29 am Temat postu: |
|
|
ja mam nadziejÄ Ĺźe siÄ nie odrodzi a prawica jest tak od lewa do prawa podzielona, Ĺźe sie tez opozycja znajdzie. _________________ A ziemia okrÄ
gla jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 12:34 am Temat postu: |
|
|
Sluchaj szajmon w kazdym panstwie potrzebna jest nowoczesna socjaldemokracja, jesli bronisz ubogich nie mozesz byc temu przeciwny |
|
Powrót do góry |
|
 |
szajmon
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 1:12 am Temat postu: |
|
|
no jak bedzie nowoczesna a przede wszystkim inna nia do tej pory to niech bedzie. Bo ta teraĹşniejsza lewica jest antysocjalna _________________ A ziemia okrÄ
gla jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 8:05 am Temat postu: |
|
|
Takiej lewicy juz w Polsce nie bedzie. Odrodzic moze sie odrodzi ale zupelnie nowa zmieniona wiem cos o tym niejako od srodka jestem swiadkiem tego co sie dzieje. Starzy musza odejsc bo nie pasuja do wizerunku niwej lewicy |
|
Powrót do góry |
|
 |
szajmon
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 9:55 pm Temat postu: |
|
|
no to jesteĹmy po przeciwnych stronach barykady.
juĹź kwachu zmieniaĹ lewicÄ a teraz jego wychowanek ma to zrobiÄ? starzy odejdÄ
jak zejdÄ
 _________________ A ziemia okrÄ
gla jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 10:48 pm Temat postu: |
|
|
Zobaczymy jeszcze no ale w Twoich wypowiedziach na ten temat trudno bedzie zachowac obiektywizm. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szajmon
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2005 6:36 pm Temat postu: |
|
|
znowu brak argumebtĂłw?  _________________ A ziemia okrÄ
gla jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2005 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Wiesz argumetow jest pod dostatkiem. TYlko te twoje jakies takie podobne do tych ktore slyszy nie na targowicy, niby sa ale takie niescisle, oparte jedynie na wlasnych odczuciach
Zaraz sie pewnie oburzysz ale to nie jest wcale racjonalne, mozna powiedziec reprezentujesz glos niezadowolonego ludu na ktorego argumenty i tak nie zadzialaja |
|
Powrót do góry |
|
 |
szajmon
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2005 8:17 pm Temat postu: |
|
|
gla jest!
Ostatnio zmieniony przez szajmon dnia Sro Cze 22, 2005 7:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2005 8:45 pm Temat postu: |
|
|
KtoĹ musiaĹ podjÄ
Ä kroki wyciagajÄ
ce paĹstwo z deficytu, trudne decyzje zawsze budzÄ
krytykÄ tak byĹo z reformami wprowadzanymi przez AWS, jednakze byĹy one konieczne. Masz jakÄ
Ĺ alergiÄ na lewicÄ z bliĹźej nieokreĹlonego powodu, nawet tego powodu nie jestem specjalnie ciekaw.
Ja tylko powtarzam : Zobaczymy co zrobi dobrego nowa koalicja rzadowa, czy ich pomysĹy dotyczÄ
ce polityki gospodarczej i spoĹecznej siÄ sprawdzÄ
. JeĹli tak chylÄ czoĹa |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania
|
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 12:06 am Temat postu: |
|
|
No, nie mĂłwiĹam, Ĺźe on mi pachnie mĹodzieşówkÄ
SLD? Po czterech latach afer, zĹodziejstwa, Ĺmiania siÄ w twarz prawu on nie rozumie dlaczego moĹźna mieÄ na nich alergiÄ... ĹťaĹosne. Panie Marcinie, czekam na ĹźarliwÄ
obronÄ i apoteozÄ czterdziestu lat PRL-u, dziÄki, ktĂłrym jesteĹmy, gdzie jesteĹmy.
Nie wiedziaĹam dlaczego on mnie tak draĹźni, skÄ
d ja znam to zadufanie, cynizm itd. A to po prostu dobra szkoĹa Oli J. "UczÄ siÄ pisaÄ program wyborczy...". ToĹź to Miller miaĹ peĹne szuflady cudownych recept na wszystko. "Potrzebna jest nowa nowoczesna lewica..." KtĂłraĹź to juĹź bÄdzie? Czwarta? PiÄ
ta? CiÄ
gle ci sami ludzie tylko w nowych gaciach. I jeszcze gorsze ich klony, ich nastÄpcy. PrzestraszyĹy mnie te tajemnicze zapowiedzi Marcina25. Zaczynam siÄ baÄ. MyĹlaĹam, Ĺźe to koniec, ale oni znowu coĹ wyknujÄ
. Istna hydra.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Pią Cze 10, 2005 10:02 am Temat postu: |
|
|
Wszystko to co piszesz Ĺwiadczy o tym Ĺźe lewica potrzebuje zmian. Nie moĹźna jej wymazaÄ z Ĺźycia politycznego bo to znaczyĹoby zachwianie rĂłwnowagi pomÄdzy poszczegĂłlnymi opcjami i mogĹo prowadziÄ do rzÄ
dĂłw autorytarnych. Opozycja jest potrzebna w kaĹźdym paĹstwie i dziaĹa jako swoisty stabilizator i hamulec bezpieczeĹstwa. W SLD zmiany nastepujÄ
oddolnie, wchodzi nowe pokolenie mĹodych wyksztaĹconych ludzi w pomysĹami na wyciÄ
gniÄcie partii z politycznego doĹka. Nie sÄ
to karierowicze ale ideowcy ktĂłrym los partii nie jest obojÄtny.
Lewica byĹa silna dziÄki jednoĹci, mam nadzieje Ĺźe najgorszy czas jaki dla nas nastaĹ wykorzystamy dobrze poprzez wyciÄ
gniÄcie wnioskĂłw, a w nowej kadencji sejmu stworzymy silnÄ
opozycjÄ ktĂłra rozlicze partie prawicowe z realizacji wielu obietnic zawartych w ich programach wyborczych |
|
Powrót do góry |
|
 |
szajmon
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2005 8:03 pm Temat postu: |
|
|
gla jest!
Ostatnio zmieniony przez szajmon dnia Sro Cze 22, 2005 7:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin25
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2005 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Los partii nie jest mi obojetny bo to poniekad moj los ale to chyba normalne ze kazdy chce dla swoich jak najlepiej. Nie ma to nic wspolnego z brakiem zainteresowania innymi. To co TY piszesz jest typowe dla wszystkich ktorym SLD wyraznie przeszkadza i najlepiej jak by ja zlikwidowac... Tylko czy taki sposob rozumowania jest dobry, nie wiesz nawet jakie mogly by byc dlugofalowe skutki takiej decyzji. Lewica jest i zawsze bedzie poptrzebna niezaleznie czy ci sie to podoba czy nie.
Szkoda ze nie wiesz ile inwestycji powstalo dzieki profesorowi, ilu znanych osobistosci zaprosil dla Sandomierza, ale tacy jak ty beda zawsze oceniac takiego czlowieka przez pryzmat jego przynaleznosci parytyjnej. A ze ma duzy majatek?? Coz kazdemu wolno sie dorobic, to jest bardfzo pracowity czlowiek i takich powinno byc wiecej.
Biedni sa biedni bo licza tylko ile wydrzec z i tak pustej kasy panstwowej, ale co tam lepiej narzekac i mowic ze pracy nie ma. Ja po ukonczeniu studiow nie ogladalem sie na panstwo i na znajomiosci a dostalem prace i nawet niezla pensje. Jest tylko jeden warunek trzeba chcieÄ i miec troche cierpliwosci
I jeszcze jedno Jakie TY argumenty przytaczasz??? Tylko te ktore uslyszales lub przeczytales i slepo powtarzasz.
Nie lubisz SLD tak jak na forum ludzie nie lubia nie i cokolwiek dobrego partia nie zrobi to i tak to nic nie zmieni bo zawsze najlatwiej bylo wytykac bledy.
Przytocz rozsÄ
dne argumenty to porozmawiamy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|